top of page

Co jsou čakry

Když se věnujete józe, tak dříve či později určitě narazíte na slovo čakra. Je také možné, že si na slovo a hlavně na to, co představuje uděláte nějaký názor ještě před tím, než si sami ověříte, co to vlastně opravdu je.

V dnešní době slovo čakra má takový prapodivný punc něčeho divného, ezoterického, pro někoho neuchopitelného a pro někoho dokonce nereálného. Vtipy o harmonizaci čaker jsou také dost časté. 😀

Když jsem poprvé slyšela o čakrách, bylo to pro mě tak vzdálené téma, jako kdyby někdo mluvil o tom, jak sestrojit raketoplán. Další setkání s tématem proběhlo až po několika letech a už to nebylo o raketoplánu, ale o pocitu, že přesně tohle téma potřebuju. A že o něm potřebuju vědět úplně všechno (haha😜-po několika letech věnování se tématu mám pocit, asi jako když se díváte na hvězdné nebe a poznáte tak 10 souhvězdí. A víte, že jich tam jsou sta tisíce).

Protože, jak již víte, pracujeme s myšlenkou, že je vše energie, tak vás nepřekvapí, že čakry jsou energetické víry, které jsou součástí jemně-hmotného těla (více o konceptu Tří těl naleznete zde: https://www.lenia-yoga.cz/post/koncept-tri-tel-tri-sarira). Čakra znamená, kolo, vír či matice. Již název nás odkazuje k tomu, že je to něco v neustálém pohybu, v interakci s okolím, něco co nasává a pouští. Jednoduše pojďme si říci, že čakry jsou víry skrz něž do těla proudí energie, které energii zpracovávají a nepotřebnou předají zase dále. Protože z konceptu tří těl vyplývá, že jemně-hmotné tělo prostupuje tělo fyzické, tak je zřejmé, že čakry mají vliv i na procesy v těle, což si popíšeme v dalších článcích o jednotlivých čakrách.

Větších či menších čaker máme v těle nepřeberné množství. Povětšinou se hovoří o sedmi hlavních maháčakrách, tedy těch hlavních. Jejich lokace je podél páteře vzhůru. Páteří prochází ústřední energetický kanál šušumna, kterým po té, co dojde k harmonizaci čaker stoupá vzhůru hadí energie kundaliní.

Pokud budeme postupovat odspoda vzhůru, je první čakra kořenová, následuje křížová, pupeční, čakra srdce, krční, třetího oka a sedmá čakra, která je nad prostorem korunní fontanely.

Umístění je celkem jasné, ale na co takové čakry vůbec jsou a proč bychom o nich měli vědět? Už víme, že čakry mají přesah do fyzického těla. Každá z nich má záběr do určitého tělesného prostoru, kšétramu, Proto fyzickou praxí jógy je možné pracovat na tom, kde chceme energii povzbudit, utlumit nebo ji z místa, kde je jí hodně převést tam, kde se jí nedostává. Stejně jako fyzické tělo ovlivňují čakry i naše psychické rozpoložení a v podstatě i jakési základní nastavení, se kterým se rodíme do tohoto života. Například tématem kořenové čakry může být to, jak se vztahujeme k rodině, jak cítíme a ctíme své kořeny, jak pracujeme se strachem, apod.

Postupnou vnitřní prací, sebe-zkoumáním, meditacemi, terapiemi, apod., kdy se prodíráme skrze to, co jsme v životě do sebe nakupili a kdy se dostáváme ke své podstatě, tak zpracováváme témata jednotlivých okruhů. Není to práce snadná a rychlá. Je potřeba se opravdu upřímně podívat na to, co ovlivňuje naše životy a vyhodnotit, zda je to pro nás přínosné.

Čakra jóga®, jejímž výcvikem jsem prošla a která mě fascinuje svým komplexním přístupem již několik let je k tomuto sebe-zkoumání skvělou pomocnicí. Její práce je různorodá a téměř vždy vás překvapí něco nového - a nemyslím jen nové jógové pozice, které jste dosud neznali, ale spíše prožitky, které se při ní dějí.

Pojďte se se mnou podívat na hvězdnou oblohu své vnitřní krajiny. Je tam plno souhvězdí, která si zaslouží Vaši pozornost.

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page