top of page

Podzimní blues

Přichází podzim, čas, kdy se příroda zvolna začíná připravovat na zimní spánek. Po pučení, květu, vůních a plození je tu doba odpočinku. Místo toho, aby energie expandovala ven, tak se začíná stahovat dovnitř. Do nitra a ke kořenům. Příroda moudře hospodaří s energií, aby s jarem mohla zase vyrazit ven.


A jak to máme my? Všude se to hemží termíny jako podzimní deprese, splín a jak proti nim bojovat.

Osobně nemám ráda výraz "bojovat" příliš v lásce. Boj vyvolává agresi a agresí se nic nezmůže. Pojďme místo boje, přijmout to, co nám příroda naznačuje. Pojďme se poučit z přírody a šetřeme energii. Určitě namítnete, že to nejde, že práce nepočká, kalendáře jsou přeplněné. Po létě a dovolených doháníme resty, před námi jsou vánoce, se kterými jsou spojeny větší finanční výdaje,.... Je toho plno a může nás to naplňovat stresem a úzkostí. No a tím jsme chyceni do koloběhu a můžeme mít zaděláno na tu podzimní "depku".

Věřím, že klíčem ke klidu, je pochopení a vědomí toho, co je. Když si uvědomíme, že s energií můžeme pracovat a hospodařit,


Zkusme se chvíli zastavit a zamyslet se nad tím, jak si dobít baterky. Milujete slunce? Běžte ven a užívejte si posledních teplých slunečných dní. Využijte dlouhé podzimní večery k tomu, co vás baví - ruční práce, kreslení, tvorba čehokoliv. Vyzdobme si byt symboly podzimu. Mohou nám připomínat, jaký je čas. Zapalme svíčku a rozjímejme.

Přizpůsobme podzimu i jógovou praxi. Uberme trochu na síle a přidejme na jemnosti. Dovolme si odpočívat a věnovat se sobě. Vyplatí se to.

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page