top of page

Jógové pozice, ásany

Jógové ásany, tedy pozice jsou tím, co je z jógy nejvíce vidět (no, logicky, samozřejmě - práce s dechem či meditace a hledání sebe nejsou zrovna moc "fotogenickými aspekty"😃).


Ásan je nepřeberné množství. Pojďme si upřímně říci, že převážná většina z nich není tisíce let stará. Ve starých textech je popsáno jen minimum pozic těla. Postupem času se některé začaly rozvíjet a do jógy začleňovat.

Baví mě příměr toho, že dříve se jógové pozice dělaly proto, aby člověk pak vydržel sedět dlouho v meditaci a nerušilo ho to, že tělo bolí a kroutí se při dlouhém sezení.

V dnešní době vyhledáváme jógu a její pozice pro to, abychom vydrželi dlouho sedět ... u stolu a u počítače.

(Vidíte taky ten paradox?😜).


Jógová pozice by měla být "pevná a pružná" - sthira sukham asana - jak je uvedeno v Jógasútrách. Pokyn je to celkem jasný, ale je jasný i když praktikujeme?


Na co nejčastěji myslíte, když procházíte jógovými pozicemi?



Dle vlastní zkušenosti mohu říct, že takovým prvotním myšlenkovým pochodem bývá - opora o zem, zvedání se, dech, usazení se v pozici, dech.

Máte to také tak? Nebo jinak?


Když už jsme v pozici, tak tak nějak ztrácíme pozornost k tomu, co se děje - protože máme dojem, že když jsme v ásaně, máme "hotovo". Ale není - protože když jsme v pozici, měl by být čas ji prožít.

Protože ásana není o momentu, kdy do ní "vlezeme" a vyfotíme se v ní a zase jdeme do jiné.


Ásana je o tom, že se zastavíme, spojíme se s dechem a dopřejeme si prožitek. Tím, že naše fyzické tělo zaujme nějakou pozici a setrvá v ní, pracují svaly, ale také se rozjíždí energetické procesy.


Jógové pozice mají také krásné názvy, které odkazují k symbolice ásan - tedy k tomu, co je "za" tím, co je vidět. K čemu třeba odkazuje pozice stromu? K tomu, že je důležité mít kořeny ale zároveň růst vzhůru. Stoj na hlavě nás učí tomu, že je někdy dobré se na svět podívat z jiného úhlu. A tak dále.

Tím, že jsme různě zamotaní a vnímáme sebe, dáváme si prostor uvědomit si to, že s energií v těle se dá pracovat.

Můžeme si uvědomit i to, že to, co se učíme na józe je přenositelné do života.


Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page