top of page

Jaká jóga je nejlepší?

Myslím, že otázku “která jóga je nejlepší?” jsem dostala aspoň stokrát.

Lze na tuto otázku vůbec odpovědět nějakým jednoznačným způsobem?

Hned úvodem bych ráda zmínila, že jóga je jenom jedna. Na otázku, “která jóga je pro mě nejlepší”, se tedy po uvedení tohoto faktu těžko odpovídá něco jiného, než “jóga je pro tebe vhodná”…😜


Co vlastně chci?


Ale samozřejmě chápu, o co tazateli jde. Jóga je sice jen jedna, ale zato jejích modifikací, stylů a zaměření je tolik, že je těžké se v nich orientovat.

Věřím, že umím poradit a vždy se s klienty domlouvám, co a jak:-)


První důležitou otázkou je, co vlastně od od jógy a jógové lekce očekáváte - zda chcete spíše pracovat s tělem a dostat tělo do formy nebo zda se chcete spíše věnovat jemnějším technikám, protahování nebo meditaci.

Vše se také odvíjí od toho, zda již máte s jógou nějakou zkušenost nebo zda vybíráte lekci pro první seznámení se s ní.

Otázka, “co od jógy očekáváte” je dobrá i z toho důvodu, že máte příležitost se zamyslet nad tím, co vlastně skutečně potřebujete.

Protože někdy máme nějaké představy a když je vyslovíme nahlas, zjistíme, že představy mohou být na hony vzdálené od našich potřeb.



A co potřebuji?

Stejně jako u jakékoliv činnosti je potřeba i dobrá dávka/míra pravdivosti k sobě. Je dobré zhodnotit, jak na tom aktuálně jsem - fyzicky i psychicky a zahrnout to do úvah o tom, jakou lekci si zvolím. Protože naše ego má někdy názor, který se může od skutečné potřeby velmi lišit.

Je též potřeba brát do úvahy aktuální zdravotní stav - u něj je obzvlášť důležitá otázka “která jóga je teď pro mě nejlepší”.

Často se totiž děje, že jedeme v zajetých kolejích a nerozhlížíme se po možnostech, které by nám život usnadnily. Když jsme zvyklí na např. lekce dynamické jógy a jsme po nemoci/úrazu, měli bychom rozvážit, zda jsme na dynamickou lekci již skutečně “ready”.

Proto je tak velký výběr různých lekcí a proto je tolik lektorů a různých přístupů. Aby se našlo řešení a nabídka pro každého a v každé životní situaci.



Mluvte s lektorem, prosím


Je dobré spojit se s lektorem, na jehož lekci se chystáte a probrat s ním, jaký má přístup a co se na jeho lekcích (plus mínus) děje. Je také fér lektorovi říci, jak jste na tom zdravotně - zda jste po operaci/zákroku/nemoci, zda máte nějaká fyzická (i psychická) onemocnění apod.

Věřte mi, že není pro lektora nic příjemného, když mu po nějaké náročnější lekci jen tak mimochodem oznámíte, že vám přišli na vyhřezlou ploténku či něco podobného.


Jako vždy a téměř v každém tématu dostáváme se tedy k tomu, že naslouchání vlastním potřebám je pro život podstatné. Lektor jógy či jóga samotná je jen prostředníkem k tomu, abyste byli spokojení. Proto vybírejte lekce ne podle zvyku, ale zkoušejte, experimentujte a hlavně naslouchejte sobě, jakou lekci zrovna teď aktuálně potřebujete.

Lektor jógy (povětšinou) není lékař. Přesto byste i jeho rady a doporučení měli brát na zřetel. Plno jógových pozic lze modifikovat tak, aby vám byly přístupné i pokud máte nějaká zdravotní omezení či třeba zkrácené nohy.



Jóga umí být velmi nápomocná, ale není to o tom, že “ji necháme ať nám pomůže”.

“Jaká jóga je tedy pro mě ta pravá”?

Ta, které důvěřujeme a dává nám smysl. Ta, která respektuje naše aktuální rozpoložení a umí nás v něm podpořit - ať už tak, že jemně působí na naše klouby, nebo nás podpoří meditační praxí, nabídne nám fyzické uvolnění nebo naopak zachumlání do deky.

Ta, která nás (na)učí tomu, že jóga není jen pro vyvolené, ale skutečně pro každého. Je to vztah, do kterého každý něco přináší a zároveň vyžaduje respekt a pozornost.



Protože bez úcty a respektu je pak praxe jógy jen prázdnou formou, které není dopřáno se plně rozvinout do svého plného potenciálu.

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page