top of page

Dech, relaxace a meditace


DECH

Dech. Jak “obyčejná” věc - každý o něm ví, každý ho (samozřejmě:-)) používá, ale málo kdo si ho všímá. Tělo díky dechu funguje. Bez dechu není život.Má vliv i na duši a mysl. Když jsme ve stresu, dech se zrychlí, stává se povrchovým. Tím pádem se tělu nedostává kyslíku a dochází k jeho stažení. Naštěstí je nablízku někdo, kdo Vám řekne “dýchej”. Poslechnete, nadýchnete se a hned se Vám uleví - na těle i na duši. I daná situace již nevypadá tak černě.

V józe je na dech kladen velký důraz. Jeho úkolem je přivést pozornost dovnitř , k mysli, odpoutat se od vnějších podnětů a obrátit pozornost sama k sobě. Jóga původně vznikla jako “prostředek”, jak mírně protáhnout tělo a hlavně jak prostřednictvím dechu meditovat a dojít vyššího poznání. Dech je důležitým prostředkem, pro zklidnění mysli před jógou, v průběhu lekce i po ní - proto na něj lektor stále upozorňuje:-).

Zkuste se posadit a jen pozorovat dech - zkuste se soustředit na špičku nosu, jak dech přichází a odchází, vnímejte nádech i výdech. Jen pozorujte, co se děje ve Vaší hlavě. Pak zvolna, s výdechem nechte odcházet myšlenky.

Typů dechů je v rámci jógy celá řada, zde jsou informace k některým z nich:

Plný jógový dech

Plný jógový dech je nejčastěji využívaným dechem na lekcích power jógy. Přináší energii a živiny každé buňce - v buňkách dochází k většímu okysličování než při běžném (a někdy i jen povrchovém dechu). Díky tomu je organizmus ozdravován a omlazován:-).

Plný jógový dech je možné trénovat několika způsoby. Při svých lekcích nejčastěji využívám: nádech do ledvin a dotáhnout dech k podpaží. To je podle mě jednodušší představa, než “nádech hluboko do břicha, přes hrudník až ke klíčním kostem. Myslete na to, že při nádechu dochází k rozšíření břicha i hrudníku do stran. Celý trup si představte jako prostorový útvar, třeba válec, který je zapotřebí naplnit. Nejen přední stranu, ale až k páteři. Ramena se samozřejmě nezdvihají.

Další formou tréninku jsou hathémy dechu, což jsou pozice, které ještě prohlubují a pomáhají dechu. Jak jistě víte, plný jógový dech je možno rozdělit do tří částí - břišní dech, hrudní a podklíčkový.

Pro břišní dech je hathémou pozice dítěte. Břišní dech velice zklidňuje mysl. Také příznivě ovlivňuje trávení a pomáhá lepší cirkulaci krve v kříži a bedrech.


Pozice zajíce je hathémou pro hrudní dech. Hrudní dech příznivě působí na srdce a krevní oběh.


Pro podklíčkový dech je využívána pozice zlomené květinky. Tento typ dechu je pro někoho hůře praktikovatelný - pomáhá např. představa korzetu, ve kterém jste pevně zašněrováni - jediné, kam je možno se nadechnout, je prostor mezi rameny. Podklíčkový dech je možno využívat jako prevenci při astmatu a bronchitidě. Navíc posiluje lymfu (lymfa z těla odstraňuje toxiny a nečistoty - očišťuje organismus a pomáhá lepší imunitě. Pokud lymfa dobře koluje, nedochází k usazeninám, což je i celulitida).


Dech Udždžají

Nazýván též vítězný dech - dochází při něm k maximálnímu roztažení plic. Je to dech očistný a detoxikující, posiluje hlasivky (je to dech přes hlasivkovou štěrbinu). Působí též při nespavosti. Dech udždžají prosím nedělejte při hyperfunkci štítné žlázy.

Trénink: zkuste jako dýchnout na zrcátko, aby se zamlžilo. Pak to zopakujte, jen při tom nechte zavřenou pusu a jazyk přilepte na horní patro. Při dýchání se ozývá zvuk, jako šumění moře:-).

Bhrámarí

Dech bzučivý, čmelákovitý. Harmonizuje mysl, uvolňuje napětí a stres. Také napomáhá koncentraci a může uvolnit bolest při migréně.

Při tomto dechu je vydáván zvuk podobný čmeláčímu bzučení. Zvukem rezonuje celé tělo, kostní dření se vibrace šíří do celého těla.

Trénink: ruce položte na hlavu, palci si zacpěte uši a začněte bzučet:-).


Nádí šódhaná

Dech střídavý. Tiší nervový systém a přináší radost, klid a mír. Vyrovnává energie v těle a harmonizuje mozkové hemisféry.

Trénink: višnu mudra pravou rukou. Palec obstarává pravou nosní dírku, malík+prsteníček levou nosní dírku.

  • nádech leva

  • výdech pravá

  • nádech pravá

  • výdech levá



KONCENTRACE

Koncentrací se člověk učí být pozorovatelem dění a naučí se zaujímat postoj k věcem, které se dějí kolem něj.

Pro nácvik koncentrace je vhodné ticho a samota a provádět koncentraci na jedno místo/věc (např, plamen svíčky, květina,…). Snažit se odpoutat se od myšlenek a soustředit se na danou věc. Zprvu může výt koncentrace pro mysl nudná a nepříjemná - vždy pak obrátit pozornost k dané věci.

Koncentrace je též vhodným tréninkem pro meditaci.

Meditace

Cílem meditace je pročistit a uvolnit hlavu a mysl. Není to odpočinek :-).

Při pravidelném tréninku může vést ke změně vědomí. Myšlenky se zklidní, tělo na ně přestává reagovat. Zklidňuje se nervový systém, klesá tlak i tep - dochází ke ozdravování organismu.

Cílem jógy je nalézt jednotu. Jóga znamená v překladu spojení - spojení těla i mysli. Kdysi nebyla jóga taková, jakou jí známe dnes, ale měla za úkol uvolnit svaly a připravit mysl pro meditaci.

Naše mysl, je velice roztěkaná, myslíme na spoustu věcí, vjemů a dojmů. Tento jev bývá nazýván “opičí mysl” ( skáče od jednoho podnětu k druhému).

Meditaci je možno provádět v jakémkoliv prostředí - pro začátek doporučuji ticho a samotu. Sed či leh, je to jedno, jen v lehu hrozí usnutí :-).

  • zaměřit se na dech, pozorovat co se děje za víčky, nechat myšlenky odplouvat, počítat od 20 k 1, pokud se spletete, začít znova

  • s výdechem uvolňovat tělo od hlavy, tělo se zrelaxuje - pozorujte tenhle příjemný stav

  • pokud se nedaří udržet myšlenky stranou - s nádechem si v duch říkat “vím, že nadechuji” a s výdechem “vím, že vydechuji”. Nebo počítat nádech i výdech třeba na 4 nebo více dob

Meditace možná proběhne, možná ne. Je to o tréninku - přestat se zabývat tím co a jak. Prostě zkusit :-).



Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page