top of page

Jógová praxe v čase před zimním slunovratem

Jsme v období před zimním slunovratem. Ještě je do něj daleko, proto nás čekají nejtemnější dny roku. Je to období, které nás vyzývá celkem jasně a nekompromisně k tomu, abychom svoji pozornost věnovali sobě.

Proč tomu tak ale vlastně je?

Končí roční cyklus a starý rok se chýlí ke konci. Uzavírá se další etapa a to nás samo o sobě vede k určitému zastavení a zkoumání toho, jaký minulý rok byl. Můžeme se loučit s tím, co se nám třeba úplně nepovedlo, ale také s tím, co jsme zvládli dobře a posunulo nás to v životě dál. Učíme se nelpět. To je velmi důležité z hlediska budhistického učení, protože lpění nás v životě omezuje a drží.


Doba před zimním slunovratem je dobou adventu. Dobou, která by měla být poklidná a naplněná těšením se na vánoční svátky. Jsem moc ráda, že když s vámi mluvím na lekcích, tak to tak většina z vás/z nás má. Šílenství úklidů a nakupování dárků se nám naštěstí vyhýbá a začínáme se vracet k prvotnímu smyslu adventu.


Jakou jógu volit a na jaké lekce se můžete těšit?


Jógová či meditační praxe nás v tomto období vybízí k tomu, abychom hledali stabilitu a budovali vnitřní sílu. Protože tím podporujeme práci na sobě a nenecháme se vláčet a smýkat vnějšími vlivy.


Na adventní dny mám pro vás nachystané lekce, které nás povedou k ještě hlubší pozornosti k tělu, které je dobrou projekční plochou pro naše emoce a ukazuje nám, co uvnitř je, akorát si toho třeba nevšimneme, protože naše mysl bloudí mezi pracovními a rodičovskými povinnostmi.

Budeme pracovat s dechovými technikami, které tiší a umí/učí nás pouštět to, na co třeba aktuálně není potřeba síly vydávat. Je potřeba energií šetřit mnohem více, než za zářivých letních dní. Teď je potřeba věnovat energii sobě a tomu, co mohu pro sebe udělat doopravdy. Ne jen na oko, ne si to říct, ale skutečně to udělat. Protože když pročistíme svůj vnitřní prostor, když si uděláme vnitřní úklid, tak se nám otevře místo pro něco nového, co pro sebe a ostatní chceme a můžeme udělat v novém roce.


Naše těla potřebují zahřát a k tomu není potřeba dlouhá a silová praxe (i když také občas není na škodu😀). Stejně jako přikládáte na oheň v krbu, nebo (jako já) nastavujete topení na pětku, je potřeba pečovat o teplo zevnitř. Můžeme to zkusit jógou ( a budeme to dělat), ale také stravou, která by měla být teplá a výživná. Stejně tak pečujte o svoji kůži! Zkoušeli jste se promazávat olejem? A třeba si ho maličko nahřát? Stačí dát na chvíli na topení a je to boží! Ze svojí osobní praxe doporučuji sezamový olej. Ten používám i při masážích a mívám stoprocentní úspěch u klientek! Můj muž mi sice zpočátku říkal, že voním jako houska, ale...zvyknul si! 😜


Z meditačních praktik si dovolím "vypíchnout" meditaci se svíčkou, která je zároveň očistnou technikou. Jedná se o praxi trátak a je opravdu taková "zimní". Zapalte svíčku a posaďte se kousek před ní. Zahleďte se do plamene a zkuste vydržet co nejdéle. Pak zavřete oči a v prostoru třetího oka si vybavte plamen. Co nejdetailněji. Po chvíli zase oči otevřete a opakujte.


Užijte si období, které je označováno jako "předzima". Protože zima ještě vlastně nezačala. Začne 25.12. Pečujte o sebe, ať období projdete dobře a v poklidu.

Těším se na potkání,

L.💛

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page