top of page

Může pomoci jóga k lepšímu spánku?

Až neuvěřitelné množství klientů mi vypráví o tom, že nemohou usnout. Respektive, že usínají hodně dlouho. Jsou unavení, vyčerpaní a přesto, když si lehnou do postele, trvá jim třeba neuvěřitelné tři hodiny, než usnou.

K józe se pak obrací s nadějí, že jim může pomoci.


Pojďme se tedy podívat na to, jak by vám jóga mohla pomoci k lepšímu usínání.


Asi je dobré říci, že není nějaká konkrétní a předepsaná jógová praxe, která je nazvána jako "Jóga na spaní". Existují ovšem mnohé techniky, které mohou vést obecně ke zklidnění těla i mysli a tím mohou dopomoci k příjemnějšímu usínání.


Jógové pozice, které pomáhají ke zklidnění bývají zpravidla předklony, ve kterých pár chvil vydržíme.

Jako výborné pozice vám mohu doporučit tyto pozice:

  • pozice hlubokého předklonu. Mějte chodidla mírně od sebe a velmi zvolna se předklánějte. Kolena zůstávají po celou dobu přikrčená. Zkuste si představit, jak s každým výdechem pouštíte trup hlouběji a blíže k zemi.

  • zvolna přejděte do pozice dítěte. V ní se hezky uvelebte, nechte ruce podél těla, kolena můžete dát více od sebe. Volně dýchejte. Pokud třeba cítíte v těle nějaký přetlak, vydechněte pusou. Je to hodně nápomocné.

  • zvedněte se do pozice kočky. S nadechem se vyhrbte, v výdechem prohněte. Pohyb nežeňte do extrému, vlídně k sobě...

  • přejděte do sedu, nohy do šíře. A opět s výdechem zvolna spouštějte tělo k zemi. Kolena mohou být pokrčená. Nechceme trpět, ale uvolnit se.

  • lehněte si na záda a přitáhněte jedno koleno k tělu. Na obou nohách jsou "fajfky", tedy prsty ke stropu. Koleno u těla chytněte do dlaní a zlehka přitahujte k tělu. Po chvíli vyměňte.

  • přitáhněte obě kolena k tělu a pohoupejte se do stran nebo udělejte kroužky pánví.

  • pozice mrtvoly je závěrečnou pozicí, kterou klidně můžete prožít již v posteli:-)

Mějte na paměti to, že jóga není vše-spásná. Pokud máte potíže s usínáním, popřemýšlejte nad tím, co děláte cca hodinu až dvě předtím, než si jdete lehnout. Určitě nejsou vhodná dynamická cvičení (ani jóga!) zdvihají oheň a energii v těle, vše se rozproudí a pak není divu, že spánek nechce přijít.

Zkuste omezit i koukání do mobilu, do počítače, pokud to jde nepracujte a "nenervujte se" (já vím, já vím...lehce se to říká!).


Zkuste mou meditaci, která vám pomůže pročistit si myšlenky.


Moc vám přeji, aby se vám dobře spalo!


Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page