top of page

Jóga a hubnutí


Plno lidí se dostává k józe kvůli klidu v duši. Jiné jóga zajímá čistě jako cvičení, kterým chtějí vylepšit svá těla.

Proč vlastně ne? Téměř každý chce mít vytvarovanou postavu. A pokud to povede k vnitřní spokojenosti, ať je jógové cvičení prostředníkem, který k ní vede.

Kdo jógu nezkusil, může mít představu, že při ní vlastně není žádná námaha - jen se sedí (tahle představa se trochu tluče s fotkami krásných vysvalovaných jogínů a jogínek,které jsou všude k vidění - no sezením se tak asi nevypracovali 😀).

Kdo chce jógou zhubnout, měl by logicky volit některé z dynamických stylů, jako je (má milovaná 😀) power jóga, ashtanga či vinyasa jóga. Jsou to styly, kde se pozice střídají v rychlejším sledu.


Tajemstvím úspěchu jógy při hubnutí je rozdílný mechanizmus spalovaní oproti aerobním aktivitám, jako je běh, kolo,... Při józe se totiž nastartuje i pro dlouhodobé spalování. Pozicemi a jejich střídáním se totiž uvolňují energetické dráhy v těle a tím se zbavujeme i podkožního tuku.

V józe se využívají pozice pro protažení těla, jeho posílení i zklidnění. Plno ásán (=pozic) je přímo určených pro lepší činnost orgánů v břiše, lymfatického systému a žláz s vnitřní sekrecí. Tělo tak začne produkovat více hormonů, které také mohou hubnutí napomáhat. Díky funkční lymfě se nám neukládá celulitida.

Nehledě na to, že jóga při cvičení neustále pracuje s vědomým dechem. Postupně se naučíte plně nadechnout i vydechnout. A co je dech? V podstatě energie, která jde do našich svalů. Díky tomu déle vydržíte v pozicích, posilujete svaly více a více a svaly se rýsují a formují. 😀

Na úplný závěr si dovolím poznámku. Sice je to každému jasné, ale říci to musím. Chcete-li zhubnout jógou nebo jakýmkoliv jiným sportem, který Vás baví, tak prostě nestačí přijít si zacvičit jednou týdně. Myslíte-li to opravdu vážně, je potřeba najít si čas každý den (nebo aspoň skoro každý den😀). Stačí 10-30 minut a věřte mi, že výsledky začnete pozorovat velice brzo. Sama jsem toho důkazem😊.

Nejste-li si jisti co a jak dělat, jsem tu pro Vás!


Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page