top of page

Drobnosti, které mi udržují čistou hlavu

Hodně se toho nyní píše o tom, jak zvládnout dny, kdy nemůžeme do práce, nebo kdy naopak máme práce tolik, že nevíme, kde nám hlava stojí. Každý máme nějaký způsob, jak se s tím vyrovnat. Anebo nemáte a zkoušíte vše možné? :-)

Dovolím si vám přinést svůj pohled na věc, co funguje a pomáhá mně. Tím “tajemstvím” jsou rituály a pevně dané body v rámci dne. Nechci tím říci, že jsem otrokem nějakého pevně daného kalendáře. To ne - a tahle představa je mi i dost nepříjemná. Mám záchytné body, které mi pomáhají se tak trochu orientovat v čase a hlavně - dodávají mi pocit stability a toho, že vše vím, kde jsem v rámci dne.



Jistoty, které si nastavíme v období klidu nám mohou hodně pomoci ve dnech, kdy cítíme chaos, necítíme se dobře v těle z nějakého nespecifikovaného důvodu nebo jsme pod vlivem situace, se kterou si nevíme rady.

Slovo rituál, může vyvolávat pocit něčeho magického a tajemného. Nemusí to tak však nutně být. Rituál je něco, co se opakuje za určitým účelem. Rituálem může být čištění zubů, pokud ho prožíváte přítomně a nejedete jen mechanicky. :-)

Mé rituály

Většinu rituálků provádím hned ráno. Patří mezi ně čtyři základní jógové očisty, o kterých jsem psala zde: https://www.lenia-yoga.cz/post/jogove-ocisty-tak-jak-je-vidim-a-delam.

Protože jsem typ člověka, který potřebuje ráno snídani, přichází čas na mou praxi až během dopoledne.

Osobní praxe je v mém životě rozhodující pro to, abych mohla dělat práci, kterou dělám. Čas na sebe, poznávání se, poznávání toho, co je možné a hlavně posouvání se vždy o kousek dále životem. Věřím, že díky osobní praxi, četbě a samostudiu mohu být lektorem, který vás vede a inspiruje (nebo ne:-)?). Praktikuji vždy mezi 30-60 minutami a praxi si vedu prostě podle toho, co cítím jako užitečné v danou chvíli. Řídím se tělem, tím v jaké fázi cyklu jsem a tím co chci.


Důležitou jistotou je káva☕️. Já vím, není to úplně nejzdravější, ale káva ráno a po obědě je pro mě dalším důležitým mezníkem dne (a přes to prostě nejede vlak😀.




Další pravidelná věc přichází pak až večer, když už děti spí. Věnuji se meditaci v různých formách. Pomalé meditace v pohybu či “klasické” v pohodlném sedu či lehu. Jednoduché meditace jsem pro vás nahrála i na YouTube, tak můžete vyzkoušet! Mrkněte sem.


To, o čem jsem dnes psala, jsou mé nejvýraznější “záchytné body” v průběhu dne. Drobnějších jistot a zvyků mám samozřejmě mnoho.

Někdy se stane, že vynechám praxi či meditaci. Snažím se být s tím v pohodě a nebičovat se za vynechání. Jsou dny, kdy převládne chaos a anarchie, kdy celá rodina chodí po celý den v pyžamu a jen tak jsme, bez nějakého řádu. Stejně tak mi to “rozhazují dny, kdy jsou děti nemocné a potřebují mě více než jindy.

Stejně tak tyto “covid dny” jsou jiné. Ale myslím, že o tom to je. Hledat možnosti, držet se svých jistot a když zjistíme, že naše jistoty či rituály jsou nefunkční, najít jiné. Nic není stoprocentní. Co beru jako jistotu teď může být zítra jinak. To je život:-).

Zkuste si napsat na papír to, co děláte každý den a zda je to pro vás důležitý záchytný bod. Zkuste zařadit do denního programu krátkou jógovou praxi a večerní meditaci. Věřím, že brzo zaznamenáte, jak užitečné věci to jsou. 🙏🏻

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page