top of page

Jógové očisty, tak jak je vidím a dělám

Jógové očisty jsou časem a praxí prověřenými technikami, které celkem snadno pomáhají pročistit tělo. V tomto článku pojednávám o jednodušších technikách, o kterých si myslím, že je možné je provádět (téměř) denně a troufám si říci, že je zvládne každý:-).

Existují samozřejmě i další očisty, ale ty, prosím provádějte raději pod dohledem zkušeného průvodce, který má s nimi již osobní zkušenost.

Očistné techniky, očistné krije

Očistnou technikou, která se v posledních letech čím dál tím více dostává do povědomí, je očista dutin prostřednictvím speciální konvičky. Džala néti je propláchnutí nosních dutin roztokem slané vody. Z osobní zkušenosti si dovolím pár tipů:-). Vodu si dávejte spíše teplejší (ne vroucí). Studená voda je fakt nepříjemná. K většině konviček se dává odměrka, která vám optimální množství soli napoví. Pokud se vám povede ji ztratit, dávejte asi půl lžičky. Více soli pálí v nose a ubírá na příjemnosti. Při samotném provádění dbejte na to, aby nebylo ucho níž než nos (mohlo by dojít k zánětům v uchu). Ničeho se nebojte, dýchejte ústy a do toho:-)!


Další bezvadnou věcí je očista, dhauti jazyka. Nic jednoduššího snad již nemůže být! Postačí k tomu malá lžička, lépe speciální škrabka, kterou prodávají v drogérii a úplně nejlépe prý poslouží větvička ze stromu. Čištění jazyka provádějte ráno hned po probuzení. Párkrát přejeďte po jazyku a odstraňte bílý povlak.

Třetí technikou, kterou stihnete ráno v koupelně před tím, než odběhnete za svými povinnostmi, je pročištění očí. Věřím, že si ráno oči proplachujete, tak zkuste tak nespěchat a udělejte si z dlaně mističku s teplou vodou, do které ponoříte na chvilku oko, mrknete a hotovo. Je to perfektní:-).


Asi dvakrát týdně přidávám k těmto třem očistným krijím ještě čištění dásní prostřednictvím mořské soli. Trochu soli na prst a dopřát dásním lehkou masáž. Pak dobře vypláchněte a sůl nepolykejte.


A je to, můžete vyrazit do světa! Čistí a očištění:-)!

Tyto techniky, jak jsem zmínila v úvodu, pomáhají pročistit tělo a zbavit ho toho, co v sobě nepotřebujeme. To, co jsem vám zde nabídla, jsou věci, které doporučuji zařadit do denního programu. Vše to zabere celkem maximálně pět minut a věřím, že to stojí za to.

Vždyť naše domácnosti pečlivě cídíme a leštíme, proč stejnou péči nevěnovat sobě?

Pokud byste si nevěděli s něčím rady, napište mi:-).

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page