top of page

Síla symbolu

Zeptala jsem se dcerky, o čem mám psát. Co si myslí, že lidi zajímá. Odpověď byla stručná a jasná "jednorožci, to lidi zajímá hodně". Tak tu teď sedím nad tím zadáním a zkoumám, co lidi zajímá na jednorožcích! 🦄

Dělám si srandu - jednorožci jsou samozřejmě ohromně zajímaví a není potřeba zkoumat proč! 😀

Přivedlo mne to k tématu symbolu. Symbol jako něco, co zastupuje něco jiného. Když vnímáme symbol, tak vnímáme nejen to, jak vypadá, ale také to, jak na nás působí a jaká témata v nás vyvolává.

Pojďme to trochu zjednodušit. Vidím jednorožce. Není to jen plochý obrázek v knížce či na plakátu. Reagují na něj moje smysly, mysl podvědomí i nevědomí. Aniž bych kdy četla o jednorožcích, tak na mě bude působit dojmem mystického zvířete, které nese dobro. Budu cítit špetku kouzel, vnitřní sílu, bojovnost, odvahu, inteligenci (a asi i hodně třpytek😂).

Jak jsem psala - symbol je něco, co má v sobě obsaženo mnoho. Takovým symbolem může být velká škála věcí. A vlastně i osob. Co vás třeba napadne při slově "matka", "otec", "strom", "značka" ,...?























Stále a neustále jsme obklopeni různými symboly, aniž bychom nad nimi již přemýšleli nebo se nad nimi zarazili.


Symboly se nám ukazují ale i v našem vnitřním světě. Během meditací, snů, koncentračních technik, apod. Je fascinující, jakým způsobem s námi komunikuje naše nevědomí/podvědomí a duše (ano, jsou chvíle, kdy si přeji, aby mi přišel e-mail od odesílatele "nevědomí" a v něm bylo jasně a stručně řečeno, co mi chce říct😂).

Symboly a obrazy, které pak "v sobě" vidíme nám mohou dávat větší či menší smysl. Já symboly miluju a baví mě se v nich probírat a zkoumat jejich význam. V dětství jsem chtěla být archeoložkou a zkoumat souvislosti a to, co bylo ztracené uvádět na světlo. Myslím, že proto mě baví práce se symboly. Vidím v tom jistou paralelu.


Pokud se vám při meditaci ukáže oheň, drak, zvíře, rostlina,... zkoumejte. Hledejte, co daný symbol znamená. O jejich významech je popsáno plno stránek na internetu. Stačí zadat a kliknout. Je samozřejmě možné, že i když si nastudujete význam toho, co se vám vyjevilo, tak nepochopíte sdělení. Zkuste tomu dát čas. Buď vše doklapne později, nebo zkuste najít někoho, kdo se symbolům věnuje.


Symboly se samozřejmě mohou objevovat i během dne, kdy nesníte ani nemeditujete. Třeba často začnete vidět stejné zvíře, potkávat stejného člověka nebo cokoliv jiného, co není běžné. No, i tohle vnímám jako něco, čemu je potřeba věnovat trochu pozornosti. Třeba je to znamení ... 😂


Zkuste zkoumat, jaké symboly vás obklopují a jak na vás půspobí.

Zkuste být ale při tom bdělí, aby se z vašeho života nestal hon po hledání významů všeho, co vás potká. Někdy je černá kočka, co vám přeběhla přes cestu prostě jen černá kočka, co vám přeběhla přes cestu. 😀

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page