top of page

Odpočinek v průběhu lekce

Lekce jógy jsou poměrně specifické a probíhají jinak než jiná skupinová cvičení, nebo rekreační sporty. Jsou při nich důležité i odpočinkové fáze a hlavně závěrečná relaxace v pozici mrtvoly.

Když ke mě přijde na lekci někdo, kdo na józe nikdy nebyl, tak ho upozorňuji i na to, že přichází právě tyto chvíle, kdy “necvičíme”, protože se mi již několikrát stalo, že se nováček při závěrečné relaxaci nervózně posazoval a koukal, co se děje. 😀


Zastavení v průběhu lekce

Ať už přijdete na lekci dynamickou či jemnějšího rázu, vždy jsou v ní chvíle, kdy vás lektor dovede do pozice dítěte, a “vyhlásí” odpočinek.

Přiznávám, že když jsem s jógou začínala, nebyla jsem si moc jistá významem toho, co se má dít a brala jsem je jako zdržování.

Jako lektorka si toho všímám u (některých) svých klientek - když jsou v pozici dítěte, nervózně ťukají prsty do podložky, ošívají se a zvedají hlavu. Jako by nevěděly, co si s tou chvilkou klidu počít.


Zastavení se v průběhu jógové lekce je dobrý čas pro odpočinek a nabrání sil. Učím klienty tomu, že takové zastavení se je skvělé nejen pro zklidnění dechu a pro odpočinek těla mezi dynamickými pozicemi, ale je super i pro takovou “revizi” sama sebe. Je dobré uvědomit si, kolik sil jsem již na lekci vydala a kolik mi jich zbývá. Zda zvládnu a udýchám dalšího bojovníka nebo jestli už zvolím jednodušší variantu ásany. Také si mohu povšimnout toho, jak dýchám a že vlastně při odpočinku mohu dech znovu zklidnit a zjemnit.


Zdá se mi, že když si uvědomíme důležitost kvalitního (i když krátkého) odpočinutí v průběhu jógové lekce, může nás to dobře poučit o tom, že to stejné můžeme začít praktikovat i mimo podložku. Můžeme si uvědomit, že když si dáme pětiminutový odpočinek v průběhu pracovní doby, tak si pročistíme hlavu a můžeme se s novými silami a nápady vrhnout do další fáze pracovního procesu. Naučíme se, že když toho máme v životě moc, můžeme si dovolit si odpočinout, protože je to nápomocné a léčivé.


Změna úhlu pohledu

Jóga není “klasickým sportem”, jako třeba běh či posilovna. Její přesah je ohromný a když se otevřeme všem možnostem, které nabízí, zjistíme, že je to vlastně mnohem lepší, než jsme si mysleli.😃

Mám mnoho klientek, které otevřeně přiznávají, že závěrečný odpočinek zpočátku až “nesnášely”. Že chtěly z lekce odejít předčasně nebo se vědomě v myšlenkách přenesly k jiné činnosti.

Ty stejné ženy mi teď už na začátku lekce říkají, “už aby byla mrtvola”… 😀 Je krásné to pozorovat a vidět, jak je vše v procesu určitého zjemňování a lazení se na vlastní potřeby.

Protože všichni víme, že odpočinek potřebujeme a že bez odpočinku není síla na akci. Ale přesto, že to víme, zasouváme tuhle naši základní potřebu do pozadí a soustředíme se na akci.

Možná proto, že ten kdo odpočívá je víc hoden odsouzení a pohrdání než ten, kdo pilně pracuje (schválně, jestli tenhle program v hlavně máte taky😜).

Ale doba se mění. A je potřeba, aby se změnil náš náhled na činnost i ne-činnost.

Protože v ne-činnost má v našem životě také velmi důležité místo a i díky ní se můžeme posunout k našemu cíli.


Dovolme si odpočinout

Proto až vám příště lektorka jógy nabídne odpočinek v dítěti, v sedu nebo v leže, zkuste ho využít. Dovolte tělu, ať se uvolní, ať se svaly “roztečou”, ať si mysl všimne dechu a toho, co cítíte. Není to promarněný čas - vždyť přece chceme mít energii a užívat si života. A to prostě bez odpočinku nejde.

Poučme se z moudrosti jógy a využijme poznatků, které načerpáme na lekci k tomu, aby byl náš život vědomější a radostnější.


Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page