top of page

Mudry, tajuplná spojení prstů…(?)

Jistě jste si všimli, že v józe se často spojují prsty do určitých gest. Některá jsou jednoduchá, některá složitější. Jsou viditelné třeba i v indických tancích, kde tanečníci ladně spojují prsty a u toho tančí.

Jsou to gesta=mudry, které pomáhají spojit a propojit energetické dráhy v těle a tím podpořit naši práci s energií.

Mudry propojené s elementy

Dle véd je každému prstu na ruce přiřazen jeden z elementů. Palec je oheň (agní), ukazovák vzduch (váju), prostředníček éter (akaš), prsteníček země (prithví) a malíček voda (džal). Různým spojováním prstů pak právě posilujeme energii proudící tělem a stimulujeme reflexní body.

Díky spojení prstů můžeme podpořit naši práci a jógovou praxi. Mudry se nejčastěji využívají při meditaci či koncentraci na určité téma, stejně tak při ásanách. Jejich výhodou je ale to, že fungují vždycky - to znamená, že je můžeme dělat prakticky kdykoliv - při procházce, při čtení nebo jiné činnosti.

Je dobré je používat, když svou jógovou praxi zaměřujeme na nějaké konkrétní téma. Pokud cílíme na rozproudění energie, tak toho můžeme dosáhnout nejen ohnivou praxí, ale zároveň můžeme využít mudry, aby nám pomohly oheň v těle udržet. Stejně tak když se chceme ponořit hlouběji do sebe, zvolíme mudru zklidňující.


Pokud jste všímaví, tak si můžete povšimnout toho, že mudry někdy provádíte, aniž byste si to uvědomili. Naše vnitřní moudrost nás vede k tomu, že se prsty spojí bez toho, aniž bychom věděli proč.

Zkuste si toho všimnout například při jógové praxi nebo i při procházce v lese nebo jakékoliv jiné činnosti.

Mudry nemusí být jen spojení prstů, ale i několik málo pozic, které známe z jógy, jako např. lomená svíčka (viparíta káraní).


Tipy na mudry


Asi nejznámější mudrou je džán mudra, spojení palce a ukazováku, která je nejvíce spojena s meditací. Podporuje koncentraci a napomáhá uvolnění mysli a stresu. Je naším propojením se s celkem.


Druhou mudrou, kterou zde zmíním je andžali mudra, která je spojením dlaní před hrudníkem. Tento symbol, i když bychom vůbec neznali jeho význam, nás dovede tam kam potřebujeme - k našemu srdci, k prostoru srdeční čakry, ve které se potkává hmota s duší. Místem, kde sídlí átmán a kde poznáváme, že jsme duchovní bytostí, která má za úkol poznání.

Sama ráda používám príthví mudru (spojený palec a prsteníček). Jak víme, prsteníček je spojen s elementem země a proto tato mudra pomáhá, když se cítíme rozlítaní, neukotvení a vnímáme, že potřebujeme zpomalit a prožívat věci ne v hlavě, ale v reálném světě.


Pokud se potřebujeme soustředit, držet myšlenky v jednom směru, aby neutíkaly sem a tam, je k užitku Hakini mudra. To jsou spojené konečky všech prstů a vnitřek dlaní je otevřený. Občas je tato mudra k vidění u mluvčích, podnikatelů, apod.


Gest, které můžeme provádět je velké množství. Je dobré vědět, kde chci energii podpořit či utlumit a podle toho si vyhledat mudru. Její působení se neukáže hned. Je potřeba držet ji cca 30 minut a vracet se k ní.

Závěrem

Zkoumejte a zkoušejte, která propojení prstů jsou vám příjemná. Mudry mohou vypadat i jako velký spletenec prstů, kdy máte pocit, že k nim potřebujete návod jako na sestavení skříně:-).

Pro mě je zajímavé zkoumat, jak mi vyhovuje mít prsty spojené v dané chvíli. Někdy ani netuším, do jaké mudry se mi prsty propletly, ale vlastně to v dané chvíli ani nemá význam. Zkuste se uvolnit v daném okamžiku a nechat moudrost těla/duše, aby se sama ustálila v gestu, které potřebuje. Význam nemusí být definován příručkou. Zkuste ho prožít a zažít.


Autorka: Lenka Klatovská

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page