top of page

Jógové vyhoření: Jak se vyhnout vyčerpání při józe

Pro mnoho lidí se jóga stává klíčovým prvkem jejich životního stylu, pomáhá jim uvolnit stres a udržovat tělo v kondici. Avšak někdy se může stát, že ztratíte motivaci, energii a začnete cítit vyhoření. V dnešním článku se podíváme, co je jógové vyhoření, jaké jsou jeho příznaky a jak mu předcházet.

Co je jógové vyhoření? Jógové vyhoření je stav, kdy se začínají objevovat příznaky únavy a vyčerpání po několika měsících nebo letech pravidelného cvičení jógy. Tento stav může být způsoben několika faktory, jako je například přetížení, přemíra zájmu o jógu, nesprávná technika cvičení nebo nedostatek odpočinku mezi lekcemi.

Jaké jsou příznaky jógového vyhoření?

  • Únava a vyčerpání

  • Ztráta motivace k józe

  • Bolesti těla

  • Zhoršení spánku

  • Zhoršení nálady a zvýšená podrážděnost

  • Zhoršená imunita a zvýšená náchylnost k nemocem

  • Pocity neukotvení v těle, sny,...

Všimněte si toho, že to, že jste tak trochu v józe vyhořeli, má podobné symptomy, jako to, proč jste se (možná) na jógu dali a začali ji praktikovat.


Jak předejít jógovému vyhoření? Existuje několik způsobů, jak předejít jógovému vyhoření a udržet si svou energii a motivaci k józe:

  1. Přizpůsobte si jógu vašim potřebám: Zvolte si styl jógy a cviky, které vyhovují vašemu tělu a potřebám. Pokud máte nějaké specifické problémy, vyhledejte instruktora jógy, který vám pomůže s tím, jak pracovat s tělem a jak podpořit to, co aktuálně potřebujete.

  2. Nezapomeňte na odpočinek: Důležité je si dát pauzu mezi tréninky a nevysilovat se příliš. Pokud se cítíte unavení, nechte si čas na regeneraci.

  3. Vyhýbejte se srovnávání s ostatními: Každý má jiné tělo a jiný styl cvičení, neztrácejte motivaci tím, že se budete srovnávat s ostatními.

  4. Zdravá strava a hydratace: Dbejte na vyváženou stravu a dostatek pití, aby vaše tělo mělo dostatek energie na cvičení jógy.

  5. Poslouchejte své tělo. Pokud se cítíte příliš unavení nebo bolesti těla, nevynucujte si cvičení. Poslouchejte své tělo a přizpůsobte si trénink tak, aby byl příjemný a přínosný.

  6. Změňte své zvyky: Pokud cvičíte stejné cviky a styl jógy po delší dobu, zkuste změnit plán. Zkuste třeba nový styl jógy, aby vaše tělo zažilo zase něco jiného/nového.

  7. Najděte si motivaci: Najděte si motivaci k józe, která vás bude bavit a kterou si užijete. Může to být cvičení s přáteli, návštěva nového studia jógy nebo jiná aktivita, která vás bude motivovat.

Výhody jógy jsou nespočetné, ale znáte to: "i dobrého moc škodí". Není dobré přehánět a praktikovat příliš tvrdě a neustále. Je opravdu důležité vnímat sebe a to jak je vám aktuálně. Pokud tělo hlásí signál "chci se spíš protáhnout", zvolte jemnější jógu. Když máte sil hodně, zvolte lekci dynamickou.


Neupadněte zkrátka do stereotypu. Rutina a praxe jsou dobrými pomocníky. Když se ale naše jógová zkušenost stane monotónní, a benefity přestaneme vnímat, nemá to význam. Je dobré dát si klidně přestávku a rozvážit, jakým způsobem budete v józe pokračovat.


Pokud potřebujete poradit, jsem tu!

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page