top of page

Jóga proti stresu

Jóga se stala velmi populární v posledních letech jako účinný prostředek proti stresu a úzkosti. Proč tomu tak je?

Je to hlavně tím, že jóga kombinuje dechová cvičení, meditaci a fyzické cvičení, což pomáhá uvolňovat napětí v těle, zlepšovat průtok krve lepší fungování orgánů i třeba samotné práci imunity. Pravidelné praktikování jógy může snižovat hladinu stresového hormonu kortizolu a zlepšovat náladu a kvalitu spánku.

Jedním z největších přínosů jógy je to, že může pomoci lidem naučit se lépe se soustředit a zvládat stresové situace s větším klidem a rozvahou. Jóga pomáhá zlepšovat pozornost a koncentraci, a také podporuje rozvoj schopnosti uvolňovat stres a soustředit se na přítomný okamžik. Tomu se můžeme naučit na jógových lekcích, na kterých vás lektor vede k vnímání sebe sama, přítomnému okamžiku, apod. Když se tyto techniky naučíte a navnímáte, dokážete je pak použít i v životě mimo jógovou podložku.


Je jasné a myslím že je i veřejně známou věcí, že stres má negativní vliv na tělo, mysl a náš celkový zdravotní stav. Stres má negativní vliv nejen na naši mysl, kterou trápí a rozhodně jí nepomáhá. Přetrvávající stres průkazně může způsobit i problémy v těle - s kardiovaskulárním systémem, zažívacím traktem, imunitním systémem a dalšími aspekty zdraví. Kromě toho může stres vést ke zvýšené úzkosti, deprese a dalším duševním problémům.


Jak nám tedy může jóga konkrétně pomoci?


  • koncentrace na dech. Zkuste si s nádechem říkat "nadechuji" a s výdechem "vydechuji". Tím, že pozornosti nabídnete tato slova, tak nebude "chytat" jiná témata a rozptylovat se. Tím, že vedeme pozornost k jedné věci, zklidňuje se tělo i mysl.

  • dechové techniky, které prodlužují výdech. Pojďte chvíli pracovat s dechem tak, že nadechujete např. na 4 doby a vydechujete na 6 dob. Případně prodlužujte na 6/8.

  • jógové pozice, které nám mohou pomoci ke zklidnění jsou převážně pozice předklonové či "ležící". Za sebe doporučuji pozici dítěte, pozici kleští nebo pozici mrtvoly.


Pokud si nejste jisti a chcete poradit, jsem vám k dispozici.


Můžete zkusit i mé video na youtube, Jóga pro uvolnění stresu.

A nebo meditaci, které je moc fajn třeba před spaním.


Mějte prosím na paměti, že jóga nenahrazuje lékařskou péči. Pokud již cítíte, že je toho na vás hodně, stres neustává a necítíte se celkově dobře, je dobré poradit se s lékařem.


Přeji, ať je dobře.


Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page