top of page

Jóga, průvodkyně

Někdo jógu cvičí, někdo jógu žije, někdo jógou přemýšlí,... Je plno sloves, kterými můžeme zkusit nějak vyjádřit to, že nás jóga okouzlila a vrostla nám do života a stala se součástí toho, jak konáme a myslíme.

Důvodů, proč se o jógu začínáme zajímat je mnoho. Každý má ten svůj, ale to, co chceme všichni ve výsledku je to, že se chceme cítit dobře. Chceme se cítit v sobě, ukotveně, spokojeně.


Je docela fajn si uvědomit, že tomu "cítit se dobře" může předcházet období, kdy to úplně dobrý není. 😃

Tak jako víme, že když chceme mít zdravé a osvalené tělo, tak tomu nutně musí předcházet dost upocených hodin na jógové podložce, v posilovně nebo při běhu, měli bychom počítat s tím, že když se chceme urovnat v sobě, uspořádat myšlenky a pustit se do rozmotání pocitů, apod., měli bychom počítat s tím, že to je proces. Proces, kdy se jeden den cítíme úžasně a silně a druhý den v nás bují myšlenky o tom, že jsme na nic, nic neumíme a že nic nedává smysl. Proces, který vlastně začal tím, že jsme se narodili (no, možná i trochu předtím, že jo ...) a který asi v tomhle životě nestihneme dokončit (proto mám ráda myšlenku reinkarnace - že co nestihnu teď, dokončím příště😀).

Náš vývoj v životě můžeme ovlivňovat. Věřím tomu, že nejsme předurčeni k tomu, že to tu máme odžít/odpracovat. Ale že se tu máme mnohému naučit a že jsme sami zodpovědní za to, jak to v životě budeme mít.


Ano, jsou některé věci, které máme dané. Věřím, že se rodíme s určitou karmou, s různě fungujícími a proudícími čakrami, apod. Ale v tom všem nám zůstává svobodná vůle. A to, když si uvědomíme, tak nám může dát klíč k tomu, jak tomu našemu procesu trochu pomoci. Když si uvědomíme, že každou minutou se můžeme nějak rozhodnout. Je to úžasné ale zároveň i trochu děsivé. Nebo teda pro mě bylo. Jako že já mám zodpovědnost za svůj život? Skutečně? Za všechny ty průšvihy a rozhodnutí, ale i za ty dobré nápady? Celkem síla, že jo? Když zkusíme s touhle myšlenkou pracovat, tak pak přijde moment uvolnění se a pochopení. Že fakt můžu ... !


Dobrou cestou, která nám pomůže se vlastně podívat na to, jak to v sobě aktuálně máme jsou meditace, práce se sebedotazováním, jógové praxe. Techniky jsou to jednoduché, ale účinné (ověřeno na vlastní kůži ... nebo vlastně na vlastní mysl a duši😀).


Často dostávám otázky, jak vlastně začít. Zkusme v tom vážně nehledat vědu. Nejít na to přes hlavu, ale spíše intuicí. Stačí se posadit, zavřít oči. No a pak začíná jízda. Nečekejte asi, že se hned stane něco velkolepého. U většíny lidí ta počáteční jízda znamená to, že je potřeba, aby ztišili myšlenky. Někdy je to akce podobná tomu, když kočí pustí otěže svého šestispřežení a pak se je snaží zase chytit. Myšlenky skáčou a předhánějí se, která bude ta, které se chytíme a která odvede naši pozornost od toho, co doopravdy chceme.

Mě pomáhá, a tak to radím i mým klientům, soustředit se na věci, které jsou stálé - na tělo, na dech. Zdánlivé jednoduchosti. Ale funkční!


Pokud se vám podaří držet pozornost u dechu, můžete nechat mysl jen tak bloudit nebo si pokládat otázky. Na odpovědi si počkejte. Mohou vyvstat skrze nějaké obrazy, pocity, cokoliv. Věnujte tomu pozornost.


A když už se vydáte touto cestou, tak neztraťe svoji pozornost k tomu, proč to vlastně děláte. Protože někdy je to fakt náročný.








Pokud chcete podporu na své cestě, chcete radu, kudy kam nebo jak na cestu vyrazit, jsem vám k dispozici. Provázím klienty a pomáhám jim, když třeba trochu ztratí směr. Dopomáhám radou, nabídkou jemnějších technik či práci s tělem. Napište mi a domluvíme se. Individuální setkání probíhají buď osobně či on-line. Funguje obojí. T2ším se moc na propojení se s vámi! 💛

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page