top of page

Jóga a bolest zad

Když mluvím s lidmi, kteří přijdou na moji lekci poprvé, vždy se ptám, co je na jógu přivedlo. Tak 70% lidí odpoví, že přišli, protože je bolí záda. Nejčastěji ukazují na bedra a na krční páteř.

Stejně tak, když se na lekci ptám, "co potřebujete dnes?", tak protažení páteře a přilehlých svalů je odpověď, kterou slyším nejčastěji.


Bolest zad je je někdy označována za civilizační problém či chorobu. Bolavá záda jsou tím, co trápí ty, kdo pracují manuálně i ty, kdo celý den sedí u počítače.

Na józe pak hledají úlevu a protažení.



Ze své praxe mohu odhadnout, že bolavá záda úzce souvisí s tím, že máme špatné návyky při sezení či při jiné činnosti. Protože dlouhé sezení/stání není tím, k čemu bylo naše tělo připraveno přírodou, snažíme se si různě ulevovat a hledat polohy, ve kterých vydržíme.


Bohužel to nejsou polohy, které jsou pro tělo prospěšné - i když nám poskytují na krátkou chvíli určitou úlevu.










Co tím mám na mysli?

  • Mám namysli to, že naše ramena tak nějak samovolně a nekontrolovaně vyjíždí nahoru k uším. 😁 Všimli jste si toho někdy? Schválně - jak sedíte teď? Kde jsou ramena? Nebo jedno rameno? A jak sedíte u počítače? Ramena mají být volně. To znamená ne vystrčená nahoru, ale taky je nemáme tlačit násilím dolu.

  • Taky myslím na bedra, která vlivem slabého středu těla propadají víc a víc. Při stání i sezení, zkusme si hlídat to, že sedíme na sedacích kostech a protahujeme se vzhůru.

  • A co hlava? Máte ji předsunutou? Hmm...je to takový nešvar a tím si pěkně zaděláváme na bolest krční páteře. Tím, že hlavu nedržíme vzpřímeně a vystrčíme ji vpřed, tak se z původních pěti kilo, které hlava cca váží, stává mnohem víc. Takže zkuste myslet na to, když pracujete, ale taky když třeba koukáte do mobilu.


Zkusme se zamyslet nad tím, v jaké poloze/pozici se nacházíme většinu dne a zamysleme se na tím, zda jsme vědomí tomu, co v ní "dělá" tělo. Protože převážně pracujeme hlavou - mluvíme s lidmi, do telefonu nebo pracujeme na počítači, je tělo jaksi stranou. Necítíme ho a nevíme o něm dokud nezačne bolet. A teprve pak hledáme jak si pomoci.

To je samozřejmě super, ale fajn je i prevence. Stejně jako se snažíme předcházet nemocem, zkusme předcházet i bolestem. Protože pravděpodobně nezměníme práci, zkusme se zamyslet na tím, jak v ní fungujeme. A myslím tím nejen to, jaký máme pracovní výkon, ale také to, jak pracovní den prožíváme tělem.

Věřím, že najdete něco, čím si můžete ulevit!


Jóga je pak skvělým pomocníkem pro uvolnění tělo po práci. To rozhodně ano. Tím, že začnete vnímat tělo, budete mít třeba i jiný důvod, než bolest, abyste chodili na lekce.😁


Pokud potřebujete protáhnout bedra, ťukněte sem: https://youtu.be/RSKj9F_gLWk

A nebo krční páteř? Tak tady: https://youtu.be/Mt-rkNYkdCc


Přeji, ať záda a nic jiného nebolí.

Fajn jógovou praxi,

L.💛


P.S. akutní blokády v těle a bolesti, co někam "vystřelují, řešte s fyzioterapeutem či lékařem. Děkuji!

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page