top of page

Jak často praktikovat jógu?

Rozhodnutí o tom, jak často cvičit jógu, může být pro mnoho lidí zmatené a nejasné. Patří to také mezi jeden z nejčastějších dotazů, které od klientů dostávám. 😀

Na jedné straně se doporučuje pravidelná praxe pro dosažení výhod jógy pro tělo a mysl, ale na druhé straně toto tvrzení naráží na časové možnosti každého z nás.

Zkusme se podívat na to, jaké jsou výhody pravidelné praxe jógy a jak najít rovnováhu mezi pravidelným cvičením a svým denním životem.

Pravidelné cvičení jógy může mít mnoho výhod. Například pravidelná praxe jógy může pomoci snížit hladinu stresu a úzkosti, zlepšit spánek a posílit imunitní systém. Jóga může také zlepšit svalovou hmotu, flexibilitu a vytrvalost, což vede k lepšímu držení těla a snížení bolesti zad a krčních svalů. Je možné také to, že jóga pomůže s úpravou našeho životního stylu, srdečního cyklu, dechových stereotypů, apod. Avšak, časové nároky pravidelné praxe jógy mohou být pro mnoho lidí velkou překážkou. Může být obtížné najít čas v náročném denním harmonogramu na pravidelnou jógovou praxi (velmi to chápu!). To však neznamená, že nelze nalézt rovnováhu mezi cvičením a svým denním životem. Víte jak to je: když se chce, všecho jde (velmi otravné rčení, že..😜).

Základem pro nalezení této rovnováhy je stanovení "normálních" cílů a plánování cvičení podle svých potřeb a možností. Pokud cvičíte jógu pro snížení stresu a úzkosti, může být užitečné najít si čas na krátkou praxi každý den nebo několikrát týdně. Pokud cvičíte jógu pro zlepšení fyzické kondice, může být užitečné najít si více času na cvičení, například 3 až 4 krát týdně. Je důležité pamatovat si, že pravidelná praxe jógy by měla být přizpůsobena aktuálním potřebám a životnímu stylu. V případě nedostatku času může být užitečné najít způsoby, jak integrovat jógu do svého běžného života, například cvičení jógy před spaním nebo v rámci krátké přestávky v práci.


Výběr vhodného času na praxi jógy může být také klíčový pro nalezení rovnováhy mezi cvičením a denním rytmem. Někteří lidé mohou mít rádi cvičení ráno, aby získali energii a připravili se na den, zatímco jiní mohou preferovat cvičení večer, aby se uvolnili a zklidnili před spaním. Důležité je najít si čas, který vám bude vyhovovat a který bude snadno integrovatelný do vašeho denního režimu.

Kromě toho může být užitečné využít různé zdroje, které jsou k dispozici pro podporu vaší praxe. Například online lekce jógy, audio nahrávky nebo jógové aplikace mohou být užitečným zdrojem pro cvičení jógy v rámci vašeho běžného dne.


Zkuste se zamyslet nad tím, jaké benefity vám jóga dává. A kolik času chcete věnovat tomu, abyste na sobě pracovali.

Věřte mi, že vím, že je někdy těžké najít si čas nebo se prostě a jednoduše "dokopat".

Ale zkuste tomu dát i pořádnou porci ochoty, protože i ona je k tomu zapotřebí. Ochota k tomu trochu pozměnit životní rytmus, denní program, pár chvil z volného času. Všichni se učíme.

Pojďme se vzájemně podporovat v tom, aby nám bylo dobře.



Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page