top of page

Dokonalé tělo ... ?

Spousta z nás začala či začíná s jógou s vidinou krásného a dokonalého těla. Co to vlastně ale je, “dokonalé tělo” ? Co si pod tím pojmem představujeme ?

V dnešní době můžeme snadno podlehnout klamu, že všichni, kdo dělají jógu mají na břiše pekáč buchet, zlehka se vyšvihnou do stojky či bez problémů udělají provaz - a ještě zvládnou se u toho všeho smát a radovat.

Zkusme však nepodléhat (sebe)klamu. V podstatě nic jako dokonalé tělo neexistuje. Je to jen naše představa o něčem, co jsme někde viděli.

S jógou jsem začala asi před osmi lety. Přidala jsem ji k balíčku dalších sportů, které jsem v té době dělala. Po čase ostatní sporty odpadly a zůstala "jen" jóga. Fascinovala mne svoji jednoduchostí. Tím, že nejsou potřeba žádné pomůcky a přesto je to fuška. Líbila se mi její ladnost, kterou jsem viděla samozřejmě jen u lektorky a u sebe ne. 😀


Změna úhlu pohledu

Změnil se i můj přístup k jógové praxi. Ne že bych se úplně "vybodla" na silové pozice. Vůbec ne. Jen si je dávkuji podle chuti a možností aktuální situace. Někdy jedu sérii na břicho, zvedám se do bojovníků a procházím chatturangy. Jindy si užívám kočku a výš nejdu. Vždy s vědomím toho, že tělo mi napoví, co aktuálně potřebuje a hlavně s vědomím toho, že tělo má být funkční, propojené s myslí a duší. Pak je možné s opatrností mluvit o "dokonalém těle".

Uvědomovat si, že když pohnu rukou, není to jen o ruce, ale o pohybu celého řetězce svalů. Vědět, že vše vychází z chodidel, a vědět proč. Prostě vědět a cítit, proč co dělám a jaký to má smysl. Vědět, že fyzická praxe se samozřejmě odráží i v našich jemnějších tělech (o nich jsem psala zde: https://www.lenia-yoga.cz/post/koncept-tri-tel-tri-sarira). To, že pohybem pracuji i s čakrami, elementy, s vědomím či nevědomím. Je to důležitý propletenec. 😀

Nechci říkat, že jóga není super cvičení. Je. Ale je fajn vědět, že se děje i něco dalšího. Mění tělo, ale i náš vztah k němu. Cítíme se lépe, a tím i lépe vypadáme. Pekáč buchet pořád nemám, ale už mi to (zas tak) nevadí. Pohyb je radost. Věnujme se mu a naslouchejme mu.

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page