top of page

6 mýtů, které slýchám o józe


Jóga je všude. I ten, kdo jógu nepraktikuje, tak o ní ví a má o ní nějaké povědomí. I já se snažím v mém okolí šířit myšlenku jógy, zvát lidi na své lekce. Proto mě nepřestanou překvapovat některé věci, které třeba lidi brzdí v tom, aby jógu vyzkoušeli na vlastní kůži.


1) "Mýtus", který slyším asi nejčastěji je: "Nejsem na jógu dost flexibilní". No...v tomto případě by se na jógu nedostalo tak 80% lidí, kteří jí běžně praktikují:-). Protažené tělo není podmínkou pro to, abyste jógu zkusili. Nemusíte udělat provaz, ani si dát nohu za hlavu. Vážně ne:-). Díky józe dochází k jemnému a postupnému protahování zatuhlého těla. Zpočátku to může být nepříjemné, ale to je jako se vším. Pokud jste dlouho něco nedělali, tak když se do toho pustíte, je začátek těžký. Důležité je, se nevzdat. Nechat vše být, netlačit na své tělo a hlavně nehodnotit sám sebe ve smyslu - to nedám nebo naopak tlačit na svoje tělo a třeba si tím ublížit.

2) "Jóga je náboženství". I když jóga pochází z Indie a objevují se v ní indičtí bohové, nemusí to nutně znamenat, že je jóga náboženství. Pro mě není. Jóga je pro mě možná filozofický směr, životní styl. Nejkrásnější na ní je to, že Vás učí nechat vše plynout, věnovat se sobě prostřednictvím meditací, cvičení a dýchání, učí Vás vytrvalosti a nalezení klidu uvnitř. Nenutí Vám bohy ani nějaká dogmata. Je krásná, přirozená a každý si v ní může najít to své, co hledá a potřebuje.

3) "Jóga je jen válení po podložce a meditace - nic pro mě". Tak tohle mě hodně baví:-)! Existuje x druhů jógy. Meditační, ale naopak zase hodně dynamické, kde se rozhodně po podložce nepovalujeme. Naopak, pot teče, tělo se klepe a svaly hoří. Kdo nevěří, ať dorazí:-)!


4) "Jóga je jen pro ženy". Nevím proč, ale opravdu je v této době jóga spíše "dámskou" záležitostí. Nevím, čím to je. Možná se muži necítí dobře v čistě dámském kolektivu nebo prozatím k józe nedozráli. Možná mají pocit, že jóga jim nevytvaruje tělo tak, jak si představují. Netuším, ale zjišťuji to:-). Možná se cítí "nechtění". Nedávno mi jeden muž řekl, že má zájem o jógu, ale v několika jógových studiích mu bylo sděleno, že u nich mohou cvičit jen ženy.... Já s tím nemám problém:-)!

5) "Nemám na jógu čas". Tak tady vždy odpovídám - "ty nemáš čas sám na sebe? Není to smutné?" To snad ne! Každý by si měl najít chviličku na sebe. Na jógu nemusíte mít mnoho času. Stačí dvacet minut denně a výsledky jsou. Věřte mi!

6) "Bolí mě záda, krk, hlava". No prosím...na co tedy čekáte? Jóga je tu pro Vás! Opět - výsledky jsou podložené spokojeností lidí, kteří toto překonali a jógu vyzkoušeli.

Věřím, že se mi podařilo přesvědčit alespoň někoho, kdo zatím váhal jógu vyzkoušet. Jsem tu pro Vás! Pokud máte jakékoliv dotazy či obavy, ozvěte se. Jóga Vás naučí přijmout sami sebe, takoví, jací jste a pak se všechny "mýty" rozplynou.


Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page