top of page

Fenomén jóga



Joga je trendy :-D

Možná jste si všimli, že se to všude kolem Vás hemží jógou - články, fotky, nová jógová studia, jógové oblečení, jógové pomůcky, korálky,....Nespočet věcí, které mají přídomek "jógové". Zdá se Vám toho až příliš? Mně někdy až ano. A to jógu miluji a jsem jí obklopena každý den.

Na Facebooku na mě vyskakují reklamy na "úžasné nové legíny na jógu" a já si říkám: Hmm, v čem jsou zrovna tyhle legíny lepší než nějaké obyčejné? Proč jsou zrovna tyto ty nejlepší a proč jsou dražší než je můj "limit" na koupení kalhot na cvičení? Domnívám se, že je to opravdu dáno tím, že jsou označeny jako "jógové". Jóga je dnes nejen fenoménem mezi lidmi, kteří se zajímají o sebe a o to, jak se mít lépe a být spokojenější sami se sebou. Jóga je i úžasným prodejním artiklem, díky kterému vydělávají firmy značné částky. Představte si, že na celém světě je přes 300 milionů lidí, kteří nějakým způsobem praktikují jógu! To už je slušný počet lidí, kterým je možné něco prodat.

Je opravdu nutné, mít všechno "jógové":-)? No ... určitě doporučuji mít jógamantku. Splňuje určité parametry, díky kterým se na ní jóga praktikuje dobře. A ano, je to jógamatka a ne karimatka - tu si vemte na stanování:-).

A co všechna ta jógová tílka, trika, legíny - krátké, dlouhé...? Co vybrat, ptáte se? Zcela jednoduše to, v čem se cítíte pohodlně, co Vás netlačí a nekouše. Triko je vhodné volit takové, které se Vám nesroluje směrem ke krku, když jste v obrácené pozici. A to je asi vše, co bych k tématu oblečení řekla:-). Mám oblečení značkové i zcela obyčejné, označené jako "jógové" i bez této nálepky, a prostě rozdíl nepozoruji:-)! Buď nejsem vnímavá k detailům nebo v tom rozdíl není. Názor si samozřejmě utvořte sami. (Musím se přiznat, že někdy praktikuji doma jógu v pyžamu, a je to paráda:-)!)

Nová jógová studia vznikají všude, jako houby po dešti. Je zcela na Vás, zda budete zkoušet nové lektory, či zda setrváte u toho "svého oblíbeného". Já doporučuji vyzkoušet více lektorů a třeba i různé typy jógy. Pokaždé se můžete dozvědět něco nového. Třeba Vás nový lektor provede pozicemi maličko jinak, použije jiná slova a díky tomu se Vám ásána podaří lépe. Možná zvolí jinou formu relaxace. Co lektor, to jiný zážitek, i když základ cvičení je stále stejný. To je na józe krásné! Jóga je jen jedna, ale přístupů k ní je tisíce. I každý člověk, který jógu praktikuje, jí dělá jinak. O tom to je:-)!


Buďte sví, nenechte si namluvit, že na jógu potřebujete extra super oblečení, plné ruce korálků a cvičit ve studiu, které má nejkrásnější reklamu a webové stránky. Vybírejte, zkoušejte, a hlavně praktikujte! Třebas doma, v koutku, kam se Vám vejde podložka, ve starých teplákách. Hlavně s klidnou myslí a radostí!


Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page