top of page

Střed těla


Střed těla - pokud se věnujete cvičení jakéhokoliv typu, určitě jste již narazili na pojem "střed těla" a to, že má být zpevněný. Ale co je "to" vlastně zač a jak "to" zpevnit :-)? Pojďme se na to podívat.

Pod označením střed těla (nazýváno též "core") jsou zahrnuty svaly pánevního dna, příčný břišní sval, šikmé břišní svaly, bránice, vzpřimovače páteře a hýžďové svaly. Proto ke kvalitním posílení středu těla nestačí cvičit "jen" břišáky, ale je zapotřebí celá série cviků od ramen až po boky. Cviky na core jsou nejefektivnější pokud jsou správně zapojeny všechny svaly dohromady a zároveň správně dýcháte.

Vypadá to poměrně náročně, že ? Opravdu není jednoduché soustředit se na tolik věcí najednou. Na svých lekcích (i při své domácí praxi:-) se snažím jít na to postupně. Zprvu věnuji pozornost dýchání, ať je to plný jógový dech či dech "jen" do břicha, tzv. brániční dech. Tyto typy dýchání již využívají některé svaly zapojené i v samotném core - hlavně bránici a šikmé břišní svaly.

Následně se zpevňuje pánevní dno a další navázané svaly v břiše.

Většina lidí posilování středu těla vynechává, protože o něm netuší nebo jim to nepřijde důležité. Pracují na "pekáči buchet" na břiše a dalších svalech, které jsou hlavně vidět. Jednostranné posilování bříška však může vést k přetížení jiných svalů nebo i zablokování páteře - buďte proto opatrní:-).

Určitě se již nemůžete dočkat, až zjistíte, jaké cviky na zpevnění core fungují nejlépe.

Rozhodně jako první musím jmenovat pozici prkna, kterou určitě znají i ti, kdo jógu necvičí. Zvolit můžete variantu s rukami na předloktích či na napjatých pažích.


Pro posílení šikmých břišních svalů je super prkno na straně - opět buď na předloktích či na napnuté ruce. Pozor na nastavení pánve - kyčle jsou nad sebou.


Další výbornou pozicí je pozice loďky - opět je možno využít opory rukou o podložku či si přidržet lýtka. Dávejte pozor, ať vás nebolí bedra - pokud bolí, opřete ruce o zem.


V rámci jógy se pracuje na zpevnění celého těla a současně na správném dýchání.

Proto, pokud jste jógu prozatím nezkusili, vzhůru do toho! :-)


Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page