Lenka Klatovská

8. dub 20232 min

Může pomoci jóga k lepšímu spánku?

Aktualizace: 10. dub 2023

Až neuvěřitelné množství klientů mi vypráví o tom, že nemohou usnout. Respektive, že usínají hodně dlouho. Jsou unavení, vyčerpaní a přesto, když si lehnou do postele, trvá jim třeba neuvěřitelné tři hodiny, než usnou.

K józe se pak obrací s nadějí, že jim může pomoci.

Pojďme se tedy podívat na to, jak by vám jóga mohla pomoci k lepšímu usínání.

Asi je dobré říci, že není nějaká konkrétní a předepsaná jógová praxe, která je nazvána jako "Jóga na spaní". Existují ovšem mnohé techniky, které mohou vést obecně ke zklidnění těla i mysli a tím mohou dopomoci k příjemnějšímu usínání.

Jógové pozice, které pomáhají ke zklidnění bývají zpravidla předklony, ve kterých pár chvil vydržíme.

Jako výborné pozice vám mohu doporučit tyto pozice:

  • pozice hlubokého předklonu. Mějte chodidla mírně od sebe a velmi zvolna se předklánějte. Kolena zůstávají po celou dobu přikrčená. Zkuste si představit, jak s každým výdechem pouštíte trup hlouběji a blíže k zemi.

  • zvolna přejděte do pozice dítěte. V ní se hezky uvelebte, nechte ruce podél těla, kolena můžete dát více od sebe. Volně dýchejte. Pokud třeba cítíte v těle nějaký přetlak, vydechněte pusou. Je to hodně nápomocné.

  • zvedněte se do pozice kočky. S nadechem se vyhrbte, v výdechem prohněte. Pohyb nežeňte do extrému, vlídně k sobě...

  • přejděte do sedu, nohy do šíře. A opět s výdechem zvolna spouštějte tělo k zemi. Kolena mohou být pokrčená. Nechceme trpět, ale uvolnit se.

  • lehněte si na záda a přitáhněte jedno koleno k tělu. Na obou nohách jsou "fajfky", tedy prsty ke stropu. Koleno u těla chytněte do dlaní a zlehka přitahujte k tělu. Po chvíli vyměňte.

  • přitáhněte obě kolena k tělu a pohoupejte se do stran nebo udělejte kroužky pánví.

  • pozice mrtvoly je závěrečnou pozicí, kterou klidně můžete prožít již v posteli:-)

Mějte na paměti to, že jóga není vše-spásná. Pokud máte potíže s usínáním, popřemýšlejte nad tím, co děláte cca hodinu až dvě předtím, než si jdete lehnout. Určitě nejsou vhodná dynamická cvičení (ani jóga!) zdvihají oheň a energii v těle, vše se rozproudí a pak není divu, že spánek nechce přijít.

Zkuste omezit i koukání do mobilu, do počítače, pokud to jde nepracujte a "nenervujte se" (já vím, já vím...lehce se to říká!).

Zkuste mou meditaci, která vám pomůže pročistit si myšlenky.

Moc vám přeji, aby se vám dobře spalo!

    6